Condamnare pentru refuzul de a preleva probe biologice

Condamnare pentru refuzul de a preleva probe biologice

SENTINȚA PENALĂ NR. 266/2020

Ședința publică din data de 10 Decembrie 2020

Completul constituit din:

PREȘEDINTE: C_____ U______-C_____

GREFIER: N______ M____ N_____

Ministerul Public – B________ B_ B_ B____ B__________ B___ B____ a fost reprezentat de procuror

A____ M____ G______

Pe rol se află judecarea cauzei penale privind pe inculpatul A______ A____ A___, trimis în judecată prin rechizitoriul nr. 4196/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria A___ I____ pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul de la prelevarea de mostre biologice, faptă prev. de art. 337 C.pen..

Se constată că dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc în ședința publică de la data de 03.11.2020, cuprinse fiind în încheierea de ședință pronunțată la acea dată, care face parte integrantă din prezenta, când instanța, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunțarea succesiv la data de 18.11.2020 și 03.12.2020 și ulterior, la acest termen de judecată când, în aceeași compunere, a hotărât următoarele:

INSTANȚA

Deliberând asupra cauzei de față, constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr. 3307/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria A___ I____ a fost trimis în judecată inculpatul A______ A____ A___, pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul de la prelevarea de mostre biologice, faptă prev. și ped. de art. 337 C.p..

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei A___ I____ la data de 03.12.2019 sub nr. _____________.

În actul de sesizare s-a reținut, în esență, că la data de 04.11.2019, în jurul orelor 03,18, după ce inițial a condus autoutilitara marca Mercedes Sprinter cu numărul de înmatriculare _________ pe b-sul Revoluției din mun. A___ I____, inculpatul a refuzat recoltarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei la solicitarea lucrătorului de poliție.

Prin încheierea din camera de consiliu din data de 16.01.2020, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății.

Starea de fapt astfel descrisă, a fost stabilită pe baza următoarelor mijloacele de probă administrate în cursul urmăririi penale: proces-verbal de constatare a infracțiunii; declarație martor A________ A__ M____; declarație martor F_____ P____ G_____; declarație inculpat A______ A____ A___; fișă cazier judiciar.

La dosar a fost atașată fișa de cazier judiciar a inculpatului (fila 51).

La dosarul cauzei a fost atașat dosarul nr. 3307/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria A___ I____.

Ulterior prezentării succinte a actului prin care s-a dispus începerea judecății, instanța l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate de părți, aducându-i la cunoștință dispozițiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen.

Inculpatul a solicitat să fie judecat în condițiile prevăzute la art. 374 alin 4 Cod procedură penală, luându-i în acest sens o declarație (fila 60).

Instanța a admis cererea inculpatului de judecare a cauzei pe procedura recunoașterii vinovăției.

Analizând actele și lucrările dosarului instanța reține aceeași situație de fapt ca cea reținută în rechizitoriu și recunoscută de către inculpat, respectiv:

La data de 04 noiembrie 2019, în jurul orelor 03,00, lucrătorii Poliției mun. A___ I____, au oprit pentru control, pe ________________________. A___ I____, autoutilitara marca Mercedes Sprinter cu numărul de înmatriculare _________.

În persoana conducătorului auto fiind identificat inculpatul A______ A____ A___, și deoarece emana miros de alcool, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, astfel că a fost condus la Spitalul Județean de Urgență A___ I____ pentru a i se recolta mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În prezența personalului medical de gardă, respectiv medicul de gardă A________ A__ M____ și asistent F_____ P____ G_____, inculpatului A______ A____ A___ i s-a solicitat de către agentul de poliție să se supună recoltării probelor biologice de sânge, acesta refuzând deși i s-a adus la cunoștință că refuzul reprezintă infracțiune.

Starea de fapt expusă mai sus rezultă din următoarele probe:

– din declarația martorilor A________ A__ M____ și F_____ P____ G_____ rezultă că a fost de față când inculpatul A______ A____ A___ a refuzat a se supune recoltării probelor biologice de sânge,la solicitarea lucrătorilor de poliție;

– inculpatul A______ A____ A___ a recunoscut în declarațiile sale,săvârșirea faptei reținute în sarcina sa,motivând că îi este „frică de ace”, deși nu este luat în evidența vreunui cabinet medical în acest sens sau să fi declarat acest lucru vreunui personal medical;.

În drept, fapta inculpatului A______ A____ A___ care în data de 04.11.2019, în jurul orelor 03,18, după ce inițial a condus autoutilitara marca Mercedes Sprinter cu numărul de înmatriculare _________ pe b-sul Revoluției din mun. A___ I____, a refuzat recoltarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei la solicitarea lucrătorului de poliție, îndeplinește conținutul constitutiv al infracțiunii de refuzul de la prelevarea de mostre biologice, faptă prev. și ped. art. 337 C.p..

Prin Ordonanța din data de 04.11.2019 s-a început urmărirea penală „in rem”sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul de la prelevarea de mostre biologice, faptă prev. și ped. art. 337 C.p..

Prin Ordonanța din data de 05.11.2019 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de A______ A____ A___ pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul de la prelevarea de mostre biologice, confirmată prin ordonanța procurorului din data de 05.11.2019.

Prin Ordonanța din data de 05.11.2019 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului A______ A____ A___ pentru săvârșirea infracțiunii de refuzul de la prelevarea de mostre biologice, faptă prev. și ped. art. 337 C.p.

Instanța reține că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că fapta săvârșită de inculpat există, constituie infracțiune și a fost săvârșită cu forma de vinovăție prevăzută de lege.

La stabilirea pedepsei și în procesul de individualizare a acesteia instanța are în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prevăzute de art.74 alin.1 C.pen., respectiv: împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite (reținând caracterul spontan și neorganizat al faptei respectiv, în data de 04 noiembrie 2019, în jurul orelor 03,00, fiind oprit de organele de poliție pe ________________________. A___ I____, inculpatul A______ A____ A___, conducătorul autoutilitarei marca Mercedes Sprinter cu numărul de înmatriculare _________ a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la solicitarea organelor de poliție, a refuzat recoltarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei), starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită (inculpatul periclitând siguranța circulației pe drumurile publice, având în vedere că prezenta elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive, fiind detectată o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat), natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii (inculpatul nu a provocat un accident rutier, însă organele de poliție l-au condus pe inculpat la o unitate spitalicească pentru recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, având în vedere rezultatul alcooltestului, însă inculpatul a refuzat recoltarea probelor biologice), motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit (inculpatul neurmărind un scop anume, deplasându-se cu autoturismul consecutiv consumului de băuturi alcoolice), natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului (inculpatul fiind cunoscut cu antecedente penale atât în țară, pentru care s-a împlinit însă termenul de reabilitare judecătorească, cât și în străinătate, nerecunoscute până la acest moment de statul român), conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal (atitudinea de recunoaștere și regret manifestată pe întreaga desfășurarea a procesului penal) precum și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială (inculpatul in vârstă de 34 de ani la data comiterii faptei, cetățean roman, stagiul militar nesatisfăcut, studii – 5 clase, ocupație – muncitor necalificat, loc de muncă – fără).

În ceea ce privește gradul de pericol social al faptei săvârșite, instanța reține că aceasta este unul mediu, inculpatul conducând pe drumurile publice un autoturism, de se afla sub influența băuturilor alcoolice și a refuzat recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, având în vedere rezultatul alcooltestului.

Instanța va avea în vedere la individualizarea pedepsei și faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, dar și faptul că acesta a recunoscut săvârșirea faptelor și a colaborat cu organele de urmărire penală.

Instanța va avea în vedere și faptul că pedeapsa este o măsură de constrângere și totodată o modalitate de reeducare a condamnatului, scopul pedepsei fiind prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni.

Prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni nu se rezumă numai la împiedicarea condamnatului de a comite alte încălcări ale legii penale, ci are ca scop și atenționarea celorlalți destinatari ai legii penale de a nu comite astfel de încălcări, fiind astfel satisfăcute atât scopul imediat cât și scopul mediat al pedepsei. Nu se poate vorbi de scopul preventiv al pedepsei înțelegând prin aceasta numai dezideratul împiedicării condamnatului de a săvârși noi infracțiuni, ignorându-se valențele educative și intimidante ale pedepsei pronunțate fată de ceilalți membri ai societății.

Astfel, în ceea ce privește modalitatea de executare a pedepsei, instanța are în vedere că aceasta se dispune raportat la scopul executării pedepsei, așa cum este acesta stabilit prin dispozițiile art. 3 alin. (1) și (2) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, respectiv prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni și formarea unei atitudini corecte față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă, în vederea reintegrării în societate a deținuților sau persoanelor internate.

Pentru aceste motive, în baza art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală raportat la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală și art. 337 C.pen., va condamna inculpatul A______ A____ A___, fiul lui V____ și M____, născut la data de 15.03.1985 în A___ I____, jud. A___, domiciliat în _____________________________, ______________, jud. A___, având CNP _____________, cetățenie română, studii – 5 clase, stare civilă – necăsătorit, cu antecedente penale, la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

În baza art. 91 C.pen., va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și 4 luni închisoare aplicate inculpatului pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit potrivit art. 92 alin.1 C.pen., care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei.

În baza art. 93 alin.1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, va obliga inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a). să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune A___;

b). să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c). să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;

d). să comunice schimbarea locului de muncă;

e). să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În baza art. 93 alin.2 lit. b C.pen., pe durata termenului de supraveghere, va impune inculpatului următoarea obligație:

– să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune A___ sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.

În baza art. 93 alin.3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, va obliga inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei ____________________ Primăriei mun. A___ I____.

În baza art. 404 C.pr.pen., va atrage atenția inculpatului asupra prevederilor art. 96 C.pen privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, în caz de nerespectare a măsurilor de supraveghere sau în caz de săvârșire a unei noi infracțiuni.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, va obliga inculpatul la plata către stat a sumei de 400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care 200 de lei cheltuieli din cursul urmăririi penale și 200 de lei din cursul camerei preliminare și judecății.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE:

În baza art. 396 alin. 1 și 2 Cod procedură penală raportat la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală și art. 337 C.pen., condamnă inculpatul A______ A____ A___, fiul lui V____ și M____, născut la data de 15.03.1985 în A___ I____, jud. A___, domiciliat în _____________________________, ______________, jud. A___, având CNP _____________, cetățenie română, studii – 5 clase, stare civilă – necăsătorit, cu antecedente penale, la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

În baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an și 4 luni închisoare aplicate inculpatului pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit potrivit art. 92 alin.1 C.pen., care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei.

În baza art. 93 alin.1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, obligă inculpatul să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a). să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune A___;

b). să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c). să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;

d). să comunice schimbarea locului de muncă;

e). să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În baza art. 93 alin.2 lit. b C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului următoarea obligație:

– să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune A___ sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.

În baza art. 93 alin.3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei ____________________ Primăriei mun. A___ I____.

În baza art. 404 C.pr.pen., atrage atenția inculpatului asupra prevederilor art. 96 C.pen privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, în caz de nerespectare a măsurilor de supraveghere sau în caz de săvârșire a unei noi infracțiuni.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 400 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care 200 de lei cheltuieli din cursul urmăririi penale și 200 de lei din cursul camerei preliminare și judecății.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședința publică, azi, 10.12.2020.

Leave a Reply