Obligarea pârâtei să încheie un nou contract cu reclamanta, având ca obiect dreptul de utilizare a mormântului.

Obligarea pârâtei să încheie un nou contract cu reclamanta, având ca obiect dreptul de utilizare a mormântului.

JUDECĂTORIA TÂRGU MUREȘ

SECȚIA CIVILĂ

DOSAR NR. ###/320/2024

 

SENTINȚA CIVILĂ Nr. ####/2024

Ședința publică din data de 16 octombrie 2024

Instanța constituită din:

PREȘEDINTE: ###### #######

GREFIER: ##### ######-#####

 

Pe rolul instanței se află judecarea cererii formulată de către reclamantul ###### #########, în contradictoriu cu pârâtul CONSILIUL CURATORIAL A EPARHIILOR REFORMATE DIN TÂRGU MUREȘ, având ca obiect obligație de a face.

În lipsa părților.

Se constată că mersul dezbaterilor a fost consemnat în încheierea de ședință din data de 17.09.2024, când instanța având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat consecutiv pronunțarea, iar ulterior pentru termenul de astăzi, 16.10.2024, încheierile pronunțate la datele indicate fiind parte integrantă din sentință.

 

INSTANȚA,

 

Deliberând asupra cauzei de față, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Târgu Mureș, sub nr. ###/320/2024, reclamanta ###### #########, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Curatorial al Eparhiilor Reformate din Târgu Mureș, a solicitat ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună obligarea pârâtei să încheie un nou contract cu reclamanta, având ca obiect dreptul de utilizare a mormântului cu nr.##### ###### pe o perioadă de 20 ani, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta a învederat, în esență, faptul că în 22.03.2006 a încheiat cu pârâta un contract prin care i s-a acordat dreptul de utilizare al mormântului unde este înhumat soțul său. A menționat că știa faptul că contractul urma să expire în anul 2026. A arătat că este o femeie în vârstă, iar la momentul încheierii contractului i s-a comunicat doar că se încheie pe o perioadă de 20 ani. A arătat că nu i s-a comunicat nici o scrisoare prin care să i se comunice că s-ar fi epuizat perioada concesionării mormântului, constatând anul trecut că pe locul mormântului soțului său se află alt mormânt. A menționat că a trăit cu impresia că a achitat taxa pentru concesionare și nici nu a notificat-o nimeni că nu ar fi achitat-o. #### de cele menționate, a apreciat că pârâta, prin conduita sa, a făcut un abuz.

În drept, a invocat prevederile legale la care a făcut referire pe parcursul cererii.

În probațiune, a solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

Pârâtul a depus la dosarul cauzei întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii, ca neîntemeiată.

În motivarea întâmpinării, în esență, a arătat că reglementarea locurilor de veci din Cimitirul reformat Târgu Mureș se face în baza Regulamentului de cimitir elaborat de Consiliul Curatorial Reformat Târgu Mureș, respectarea prevederilor Legii nr.102/2014. A menționat că nu este real faptul că reclamantei i s-a acordat dreptul de utilizare a mormântului pe o perioadă de 20 de ani, începând cu data de 22.03.2006, ci începând cu anul 2021, conform contractului încheiat între părți.

Pârâtul a menționat faptul că, potrivit art.7 din Regulament, la expirarea dreptului de folosință a locului de veci, aceasta poate fi prelungită cu 20 de ani prin achitarea de către beneficiar sau de către moștenitori a taxelor de răscumpărare prevăzute în regulament. A arătat că reclamanta, la încetarea contractului (31.12.2020) nu s-a prezentat pentru achitarea taxei de răscumpărare pentru prelungirea cu încă 20 de ani a perioadei contractuale. A menționat că reclamantei i-a fost comunicată o scrisoare, prin care acesteia i s-a pus în vedere că dacă dorește prelungirea contractului să se prezinte la biroul cimitirului până în data de 30.06.2022, pentru a încheia un nou contract. A arătat că reclamanta a rămas în pasivitate și nu s-a prezentat în vederea răscumpărării locului de veci. S-a menționat că în data de 08.05.2023 a fost încheiat un nou contract de folosință a mormântului cu o altă persoană, iar pe acel loc în prezent este înmormântată o altă persoană. S-a mai arătat că reclamanta a achitat ultima dată taxa de întreținere a mormântului în data de 20.05.2009 pentru trei ani. În final, pârâtul a apreciat că a acționat conform prevederilor regulamentului de cimitir, locul de mormânt menționat fiind dat în folosința altei familii.

În drept, a invocat prevederile legale la care a făcut referire pe parcursul cererii.

În probațiune, a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri.

Sub aspect probatoriu, în cauză a fost încuviințată și administrată proba cu înscrisuri.

Analizând materialul probator administrat în cauză cu privire la fondul cauzei, instanța reține următoarele:

În fapt, între părți, în data de 22.03.2006, a fost încheiat contractul depus la filele 5-6 din doar, având ca obiect dreptul utilizare a mormântului cu nr. de ##### ### ###, reclamanta dobândind dreptul de utilizare referitor la mormânt pe parcursul contractului (timp de răscumpărare). Perioada contractuală a fost stabilită de către părți la 20 de ani, începând cu anul 2001 până la 31.12.2020.

Potrivit art.III pct.1 din Contract, dreptul de utilizare al mormântului se poate iarăși prelungi odată cu achitarea taxei de răscumpărare.

Reclamanta susține că aceasta avea credința că termenul contractual în privința contractului încheiat în data de 22.03.2006 înceta în anul 2026, iar în prezent în locul mormântului asupra căruia a deținut dreptul de utilizare este alt mormânt, respectiv locul de veci a fost dat în folosință altei persoane. Apreciază că pârâta a comis un abuz prin conduita sa și solicită obligarea pârâtei să încheie un nou contract cu reclamanta, având ca obiect dreptul de utilizare a mormântului cu nr.##### ###### pe o perioadă de 20 ani.

Instanța reține că, potrivit contractului încheiat între părți, durata acestuia a încetat în data de 31.12.2020, astfel cum în mod explicit se menționează în cuprinsul contractului.

Potrivit pct.7 din Regulamentul de cimitir elaborat de Curatoriul parohiilor reformate din Târgu Mureș (aplicabil în raport de contractul încheiat între părți potrivit art.VIII alin.2 din Contract), la expirarea dreptului de folosință a locului de veci perioada poate fi prelungită pentru încă 20 de ani prin achitarea de către beneficiar sau de către moștenitorii legali a taxelor de răscumpărare prevăzute de lege.

Astfel, durata contractului încheiat între părți a încetat în data de 31.12.2020, iar reclamanta nu a făcut dovada faptului că ar fi achitat taxa de răscumpărare pentru a prelungi contractul, în condițiile art.III pct.1 din Contract.

Nefiind făcută dovada faptului că s-a achitat taxa de răscumpărare în vederea prelungirii contractului, având în vedere prevederile art.VII pct.2 din contract, rezultă că dreptul de utilizare dobândit de reclamantă prin contractul încheiat între părți s-a stins, pârâta putând dispune liber de locul de mormânt, ceea ce, după cum aceasta a susținut, s-a și întâmplat, întrucât în prezent a fost încheiat un nou contract de folosință a mormântului cu o altă persoană, iar pe acel loc în prezent este înmormântată o altă persoană.

În consecință, având în vedere faptul că dreptul de utilizare dobândit de reclamantă prin contractul încheiat între părți a încetat la data de 31.12.2020 și nu s-a făcut dovada prelungirii acestui drept, rezultă că reclamanta și-a pierdut dreptul de prelungire a contractului ori dreptul de a încheia un nou contract cu pârâta având ca obiect același loc de veci, respectiv mormântul cu nr. de ##### ######.

Pentru aceste considerente, instanța urmează a respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de către reclamantă.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂȘTE:

 

Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ###### #########, CNP #############, cu domiciliul procesual ales la Cabinet de avocat ###### ########, cu sediul în Târgu Mureș, #### ########### ####, ####### #####, în contradictoriu cu pârâta CONSILIUL CURATORIAL AL EPARHIILOR REFORMATE TÂRGU MUREȘ, ### #######, cu sediul în Târgu-Mureș, #### ############# ####, ####### #####.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Cererea de apel va fi depusă la Judecătoria Târgu-Mureș, sub sancțiunea nulității.

Pronunțată azi, 16.10.2024, prin punerea soluției la îndemâna părților prin intermediul grefei instanței.

 

PREȘEDINTE,

GREFIER,

Leave a Reply