Curtea de Apel Alba Iulia. Loviri sau alte violențe – art.193 alin.(2) Cod penal

Curtea de Apel Alba Iulia a decis că fapta inculpatului care în noaptea de 17/18.11.2018 în jurul orei 02:30 – 03:00 a urmărit-o pe persoana vătămată în casa scării blocului în care locuiește, a prins-o de păr, a trântit-o la pământ și a lovit-o de mai multe ori cu pumnii și picioarel e în zona capului și peste corp , cauzându-i astfel leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 5-6 zile îngrijiri medicale întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de lovire sau alte violențe prev. și ped . de art.193 alin.2 C.pen. 

( Curtea de Apel Alba Iulia. Loviri sau alte violențe – art. 193 alin.(2) Cod penal -Decizia nr. 4/2020 din 14 ianuarie 2020)

În noaptea din 18.11.2018 în jurul orei 02 00 persoana vătămată a pl ecat de la sala de evenimente „ Versaille “ spre locuința sa , iar pe drum s-a întâlnit cu fratele inculpatului împreună cu care și-a continuat deplasarea spre blocul în care aceasta locuiește.

Când cei doi au ajuns lângă blocul L1 de pe _________________ întâlnit cu inculpatul P____ S________ N______.

În jurul or ei 02:30 – 03:00 persoana vătămată în timp ce era în locuință a auzit gălăgie în fața blocului său motiv pentru care a ieșit afară să vadă ce se întâmplă ocazie cu care a observat că între inculpatul P____ S________ N______ și fratele acestuia C___ G______ L_____ se desfășura un conflict verbal în fața blocului L3 inculpatul strigând la fratele său.

Persoana vătămată a intervenit și a încercat să aplaneze conflictul dintre cei doi frați moment în care inculpatul P____ S________ N______ aflat sub influența băuturilor alcoolice s-a enervat și a încercat să o lovească.

Văzând intenția acestuia de a o lovi persoana vătămată a fugit și a intrat în casa scării _____________________ însă de inculpat care a ajuns-o din urmă a tras-o de păr și a trântit-o la pământ lovind-o de mai multe ori cu pumnii și picioarele peste tot corpul.

Persoana vătămată a început să strige după ajutor , a lovit cu picioarele în ușa locuinței mătușii sale strigând la acesta să sune la poliție. Fiind auzită de mătușa sa martora  S______ P________ care locuiește într-un apartament de la parter  aceasta s-a uitat pe vizorul de la ușa de acces în locuință ocazie cu care a văzut cum inculpatul o lovește pe persoana vătămată dar i-a fost frică să deschidă ușa pentru că era singură în casă cu nepoțica de 4 ani care s-a speriat de gălăgie.

Țipetele persoanei vătămate au fost auzite din casă și de alți vecini care locuiesc tot la parter respectiv de martora  F______ C_____ A______ și soțul acesteia iar când soțul martorei a deschis ușa apartamentului persoana vătămată a reușit să scape de inculpat și a luat-o la fugă pe scări spre locuința sa iar inculpatul a plecat.

Martora F______ C_____ A______ auzind din casă țipetele persoanei vătămate a apelat numărul unic de urgență 112 sesizând organele de poliție. În urma acestei sesizări la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție ce a identificat-o pe persoana vătămată M______ O___ G________ care le -a relatat ce s-a întâmplat (f. 9) .

  Ulterior în cursul zilei de 18.11.2019 persoana vătămată s-a deplasat la secția UPU din cadrul Spitalului M________ „Dr. A________ Simi______” Hunedoara unde a primit îngrijiri medicale (f. 18-21) .

Din certi ficatul medico-legal nr. 1099/21.11.2018 emis de SJML Hunedoara a rezultat că persoana vătămată la examenul medico-legal a prezentat următoarele leziuni: temporo-parental dreapta zonă ușor tumefiată , violacee de 3/3 cm sensibilă la palpare; fața posterioară braț stâng 1/3 medie echimoză violacee palidă omogenă de 5/3 cm; fața laterală coapsă dreaptă 1/3 medie echimoză violacee palidă omogenă de 2/2 cm; fața antero-laterală gambă dreaptă 1/3 proximală echimoză violacee palidă de 4/3 cm ; acuze la nivelul feței laterale hemitorace stâng. S-a concluzionat că persoana vătămată M______ O___ G________ prezintă leziuni posttraumatice din data de 18.11.2018, că aceste leziuni s-au putut produce prin lovire repetată cu corp contondent dur și au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale (f. 13).

La individualizarea judiciară a pedepsei ce urma să îi fie aplicată inculpatului, instanța de fond a avut în vedere în vedere criteriile generale, de individua lizare a pedepsei prev. de art. 74 C .pen., respectiv: împrejurările și modul de comitere a infracțiunii precum și mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii; motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit; natura si frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

În concret, instanța de fond a reținut că inculpatul a agresat o persoană de sex feminin care doar a încercat să aplaneze un conflict dintre el și fratele său iar pentru a o lovi a intrat după persoana vătămată în casa scării blocului în care aceasta locuiește victima încer când astfel să scape de agresor . Inculpatul a tras-o de păr pe persoana vătămată și a trântit-o la sol lovind-o repetat cu pumnii și picioarele în zona capului și peste corp fiind lipsit de orice urmă de empatie și asta în condițiile în care victima a început s ă țipe și să strige după ajutor . Inculpatul a încetat __________ doar când un locatar a deschis ușa apartamentului în urma țipetelor persoanei vătămate .

Privind datele ce caracterizează persoana inculpatului , instanța de fond a reținut că este în vârstă de 33 de ani , este necăsătorit, are o pregătire precară având finalizate doar 4 clase. În cursul urmăririi penale s-a prezentat în fața organelor de anchetă cu care a cooperat. Inculpatul deși a fost legal citat nu s-a prezentat însă în fața instanței de judecată.

Inculp atul posedă antecedente penale, săvârșind fapta în stare de recidivă postcondamnatorie față de condamnarea la pedeapsa de 6 ani și 6 luni închisoare dispusă pentru comiterea infracțiunilor de tâlhărie calificată și furt calificat prin sentința penală nr.185/2014 a Judecătoriei Hunedoara din executarea căreia a fost liberat condiționat la data de 05.06.2018 cu un rest de 686 zile rămase neexecutate (f. 38) .

Raportat la criteriile de individualizare a pedepsei anterior menționate, instanța de fond s-a orienta t la pedeapsa închisorii și a dispus condamna rea inculpatul ui P____ S________ – N______ la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau ale violențe prev. și ped. de art.193 alin. 2 C .pen. cu aplicarea art.41 alin. 1 C .pen.

Leave a Reply